Info

Zowel vanuit de overheid als vanuit private organisaties zijn er talrijke initiatieven om sociale organisaties te ondersteunen in hun innovatie. Het vraagt soms veel tijd en energie om de mogelijike kanalen te exploreren en projectaanvragen in te dienen. Maar wie er zich op toelegt kan, zeker voor investeringen in aangepaste accommodatie en materiaal, toch heel wat kosten terugwinnen.
We geven hieronder een overzicht van een aantal mogelijke pistes.

Projecten voor Plattelandsontwikkeling

De meest landelijke gemeenten in Vlaanderen zijn ondergebracht in 12 Leadergebieden. In elk Leadergebied is een plaatselijke groep actief. Deze moet een gebiedsgericht plattelandsontwikkelingsplan opmaken. Sommige Leadergebieden nemen expliciet de bevordering van Groene Zorg mee in hun ontwikkelingsplan. Ook belangrijk om na te gaan is of het gebied waarin jouw zorgboerderij gelegen is, rechtstreekse financiering van private ondernemingen toelaat.
Neem daarom eerst een kijkje in het ontwikkelingsplan van jouw Leaderregio en ga na of een project van jouw zorgboerderij in aanmerking zou kunnen komen. Bij twijfel kan je ook de coördinator van het Leadergebied contacteren. Hij/zij helpt je graag verder.
Overzicht van Leadergebieden en info. 

Projectfondsen

Een aantal organisaties beheren eigen fondsen om deze te investeren in sociale projecten.
Zo is er de Koning Boudewijnstichting die talrijke initiatieven neemt o.m. om de sociale cohesie tussen bevolkingsgroepen te versterken.

Cera is een coöperatieve vennootschap met een werking gespreid over het ganse land. Bij de adviesraad van jouw regio kan je steun vragen voor kleinschalige vernieuwingsprojecten.

CrowdFunding

Voor grotere investeringen kan crowdfunding een mogelijkheid bieden. Sterke netwerking is daarbij een noodzakelijke voorwaarde. Wie goed vertrouwd is met sociale media heeft hier een stapje voor.
Ga voor meer info op verkenning bij de Belgische federatie voor crowdfunding.
Specifieke site voor sociale crowdfundingprojecten in Vlaanderen.

Serviceclubs en ondernemingen

Voor beperkte en goed afgebakende investeringen kan je terecht bij de talrijke serviceclubs. Wie over een goed netwerk beschikt heeft hier een stap vooruit.
Soms zoeken bedrijven een sociaal project waaraan ze als teambuildingactiviteit kunnen meebouwen. Een interessant initiatief is time4society, die deze bedrijven in contact brengt met sociale initiatieven.